Back to Portfolio

MAP Expat Centre Eindhoven

Dankzij Philips, DAF, de HighTech Campus, de TU/e, en de DesignAcademy, wonen er relatief veel expats in Eindhoven. Voor deze doelgroep is een pleisterplaats gecreëerd in het karakteristieke gebouw aan de Kanaaldkijk-Zuid nr. 3 in Eindhoven. Dit hoge en lange pand, dat in de jaren ’40 is gebouwd als autogarage en directeurswoning, is vanaf de dijk geplaatst op een soort schans, waardoor het als het ware het omliggende grasveld inschiet.

In mijn ontwerp heb ik de stijgende lijn die aan de buitenzijde te zien is, ook in het interieur willen terug laten komen. Op het uiterste puntje is een puntig reptielenhuis van glas en staal gekomen, wat een prachtige open blik door het gebouw heen schept. De entreeverdieping is opgezet in ruime terassen, en verloopt gelijkmatig vanaf de dijk naar het achterste gedeelte omhoog. Hier bevinden zich het Grand Cafe en het kindergedeelte, waar dansles gegeven kan worden en waar voorleesmiddagen georganiseerd worden. De afscheiding tussen het kindergedeelte is van glas, zodat ouders met een kopje koffie mee kunnen genieten.

Ook in verticale richting bestaat het interieur uit open verbindingen. De nieuw gecreëerde trap loopt zowel langs de buiten- als binnengevel omhoog en geeft een voorproefje op het panoramaterras boven. Op de tweede verdieping zijn internetpunten, met uitzicht over het Grand Cafe en het kindergedeelte. Ook is hier een leestafel.

Een verdieping hoger ligt het Eetcafe, dat dankzij de grote glazen uitbouw een weids uitzicht biedt over Eindhoven. In de kelderverdieping bevinden zich tot slot nog een ruime keuken waar kookworkshops gegeven worden en de witte toiletten, waar je bij het handenwassen via een panoramaraam uitkijkt over het stadparkje aan de achterzijde van het gebouw.

Opdrachtgever: Perk Interieuropleidingen (afstudeerproject)